Blog

Cursus

Klaar voor de randjes?

Nu de eerste groep de cursus heeft afgerond, gaat de tweede groep verder met freemotion quilten. De tweede les staat ook deze keer weer in het thema van de randpatronen. Patronen die je in sashings, maar ook in de buitenrand van een quilt kan quilten.

Voordat we beginnen, natuurlijk eerst het huiswerk bewonderen. En wat zijn de dames al lekker aan het quilten geslagen…

We hebben een vol programma vandaag met veel verschillende randjes, dus snel aan de slag. Eerst maar delen van het alfabet oefenen…

Ziet er al goed uit!! Natuurlijk moet de naaimachine weer goed ingesteld worden.

Even snel de spanning controleren…

Groot en klein, dat is pas fijn! Maar hoe zit het met boogjes en oogjes?

We sluiten de les af met bloemen…

En dan, na 3 uur les, heb je weer een mooie proeflap klaar om thuis verder te werken…

Heel veel succes met oefenen dames! Ik kan niet wachten op de resultaten van deze les!

Cursus

Feathers…

Op 2 maart was het voor de cursisten eindelijk zover…. de veren waren in de freemotion cursus eindelijk aan de beurt!

De dames hadden allemaal weer hard geoefend. De ene iets verder dan de ander, maar allemaal mooie resultaten! En ook niet alleen op stof, maar ook op papier.

We begonnen al snel met het uitleggen van de veer.

Eerst oefenen met het werkblad…

… of op papier.

De dames hebben de veren op 2 verschillende manieren geoefend en na een tijdje de favoriete manier uitgekozen. Nu was het tijd om de veer ook in verschillende vormen en in de hoek te quilten.

Pfoe, dat valt nog niet mee. Dus maar goed aantekeningen maken voor thuis…

We sluiten de laatste les af met verschillende variaties van veren.

Dames, heel veel succes met het quilten op jullie eigen naaimachine. Ik hoop dat ik in de toekomst jullie mooie werkstukken mag bewonderen!

Cursus

Druk met quilten

De afgelopen twee zaterdagen stonden in het teken van freemotion quilten. Op zaterdag 27 januari begon er een nieuwe groep met dames aan de cursus ‘Freemotion quilten op de naaimachine’.

Omdat de opbouw van deze cursus niet verandert is, gingen de dames na de algemene uitleg beginnen met de meander. De schilderstape werd weer tevoorschijn gehaald en de markers werden weer op de zijkant van de naaimachine geplakt en het oefenen kon beginnen.

De ene heeft een wat groter werkruimte als de ander, maar het gaat eigenlijk al super goed! De dames gaan dus snel over op het oefenen op de stof. De proeflappen worden erbij gehaald en de eerste steekjes worden gezet.

Het is af en toe nog een beetje zoeken naar de juiste instelling, maar het resultaat van de eerste les ziet er al goed uit!

Thuis maar rustig verder oefenen, want de 3 uren les zit er alweer op.

Op 3 februari was het de 4e les van de 1e groep alweer. Het thema van les 4 was rasterpatronen.

Natuurlijk zijn we ook deze les begonnen met het bekijken van elkaars huiswerk en zijn de ervaringen gedeeld. Niet iedereen vind het quilten even makkelijk en dat is natuurlijk geen probleem. Het horen van de (vervelende) ervaringen van anderen kan je dan net even de bevestiging geven dat je niet de enige bent die het moeilijk vindt.

Het is ook leuk om de vooruitgang van de cursisten te zien. Links is van 2 maanden terug en rechts is van afgelopen maand. Een hele mooie vooruitgang!

Dat quilten heel aanstekelijk kan zijn, blijkt wel uit de volgende foto. Dat is het quiltwerk van de dochter van mijn cursist (ze zit nog op de basisschool). Ze zag haar moeder quilten en wilde het ook even proberen. Ook dit ziet er al super goed uit, V! Ik hoop dat je in de toekomst net als jouw mama ook leuk gaat quilten!

Na een korte uitleg deze keer, was het tijd om zelf designs te gaan ontwerpen voor het rasterpatroon en dat is nog best wel lastig…..

Iedereen was zo geconcentreerd bezig, dat je een speld kon horen vallen. Na een half uurtje tekenen, was het tijd om het te proberen op de stof. Dus kon er een raster op de stof getekend worden en werden de eerste steken gezet.

Het vierkante raster lukt eigenlijk wel, hoe zit dat met een driehoekraster?

Het tekenen gaat weer van start en wat is het dan leuk om te zien dat de ontwerpen van het vierkante raster in een driehoek een heel ander effect krijgen…

Voordat alles ingepakt wordt, om weer naar huis te gaan, worden de behandelde voorbeelden nog even een keer bestudeerd…

Volgens mij hebben de dames weer voldoende inspiratie opgedaan voor de komende maand. De volgende les is de laatste en dan gaan we aan de slag met de lang verwachte veer. Ik heb er nu al zin in!

Cursus

Laat de bogen maar doorkomen

Eén van de projecten van de kerstvakantie was het huiswerk voor de cursus ‘Coral Reef’. Na de laatste les in oktober, had ik niet heel veel meer gedaan. Gewoon omdat het te druk was. Dus kwam na de feestdagen de naaimachine op tafel om weer verder te werken.

Alles netjes uitgestald, om alle delen te naaien op het papier. En dan na een tijdje naaien, heb je ineens acht dezelfde delen klaar…

… met een ronde naad op foundation paper piercing. Bij de pineapple quilt had ik ook wel een ronde naad, maar dit is toch van een ander kaliber. Niet iets wat je even doet.

Maar ik was er nog niet…. Dit onderdeel van de quilt bestaat uit 3 delen, die nog aan elkaar genaaid moet worden. Ook weer de ronde naden, op papier…

Een beetje van het papier weggehaald om de ronde naad te kunnen naaien.

Dit ook gedaan voor de volgende naad…

… en dan… zitten ze alle acht in elkaar…

Na twee dagen achter de naaimachine ben ik eigenlijk best wel trots op mezelf.

En toen…. ongeveer een weekje later was het na twee maanden tijd voor de derde les van de cursus.

Meestal kom ik tijdens de les niet aan het naaien toe, in verband met het snijden van de stof. Deze les viel dat reuze mee, want hoe verder ik in het patroon kom, hoe kleiner de onderdelen van de quilt. Ik werk namelijk van buiten naar binnen.

Dus na het middaguur lagen alle onderdelen klaar en kon ik beginnen met het naaien. Voor dit onderdeel van de quilt, moet ik de bogen maken. Helaas gaat het niet zo snel als ik had gehoopt.

Voor de komende tijd weet ik weer waar ik mee bezig kan. De volgende les is alweer begin februari, dus ik moet deze keer snel.

Cursus

Opvullen maar!!!

Na een drukke maand, waarin niet altijd even goed geoefend kon worden, was het afgelopen zaterdag alweer tijd voor de derde les van de cursus ‘Freemotion quilten op de naaimachine’. Deze keer met het thema: opvulpatronen.

Maar voordat we daaraan beginnen, ben ik natuurlijk wel benieuwd naar de resultaten van de vorige les…

We kunnen niet te lang stil blijven staan bij de vorige les, want het programma is weer goed gevuld.

We beginnen met de kiezelstenen (pebbles). Er wordt geoefend op papier, maar ook al meteen op de stof…

De quiltlijntjes zijn hier en daar nog een beetje bibberig, maar een willekeurige vorm opvullen, lukt al.

Na de kiezelstenen is het tijd voor de paisley…

Deze is toch wat moeilijker dan verwacht, dus zullen we maar op wat makkelijkers overgaan?

We gaan verder met het kabbelende water.

Dit ontwerp is gelukkig iets makkelijker. Kunnen we even bijkomen. Maar we zijn er nog niet… We gaan door met de houtnerf. Eerst even oefenen met de knoest en daarna invullen met lijnen…

En dan… drie kwartier voor het einde van de les is eindelijk het laatste ontwerp aan de beurt….. de vingerafdruk. Een heel leuk ontwerp om vlakken in te vullen. Ook dit moet natuurlijk geoefend worden…

We eindigen de les met het bekijken van de voorlopige ontwerpen van het eindwerkstuk. De cursisten hebben nagedacht hoe ze het eindwerkstuk willen gaan doorquilten. Dit is nog best moeilijk om te bedenken, want we zijn natuurlijk nog niet klaar met de cursus. In de komende weken gaan ze hier mee verder.

Ik ben heel benieuwd hoe de panelen gequilt gaan worden.

Terwijl ik dit bericht aan het schrijven ben, krijg ik van één van de cursisten een appje met een foto. Ze is zo enthousiast, dat ze meteen aan het oefenen gegaan is. Wat gaat het al goed!

Wilt u ook zo’n mooi resultaat behalen, dan kunt u nog meedoen. Ik begin op 27 januari met een nieuwe groep en er is nog een plek vrij. Klik hier voor meer informatie.

Mysterie project, Project

Orange Peels

De vakantie is weer voorbij en het werk begint weer. Ik kan wel zeggen, dat ik een heerlijke vakantie heb gehad met veel handwerken. Alleen, maar ook gezellig samen met mijn moeder…

Na 1,5 week naaien van Orange Peels, kan ik ze niet meer zien. De orange peels zijn onderdeel van de Mysterie-quilt die ik samen met mijn moeder maak. Ik moet ze in 2 verschillende maten maken en de kleurencombinaties zijn soms verrassend. (het patroon geeft aan, welke stof waar moet.)

Voor mijn moeder heb ik elke keer een ander stukje van het patroon gegeven. Zij heeft dus meerdere verschillende blokken al gemaakt. Ik ben heel benieuwd hoe haar quilt wordt, want de kleuren zijn zó anders…

Na 1,5 week had mijn moeder zo goed gewerkt, dat ze ook al de eerste rij van de quilt klaar heeft…

… of is dit wel de hele eerste rij??

Mijn moeder was het niet helemaal eens met het feit dat zij alleen een mysterie quilt aan het maken is, dus heeft ze in de vakantie bedacht dat ik ook een mysterie-quilt moet maken. Samen maken we daarom ook de Birthday-Mystery van Edyta Sitar. Voor deze mysterie wordt elke dinsdag gedurende alle weken van 2024 een blok bekend gemaakt om te maken.

Blok 1 heb ik inmiddels af…

Bij deze mysterie-quilt daag ik mezelf uit, wat betreft de stoffen. Ik ga deze quilt een keer niet maken van effen stoffen of van Tula Pink, zoals ik in de afgelopen jaren veel gedaan heb. De quilt wordt nu gemaakt met een fatquarter bundel van Create Joy Project.

Deze bundel heb ik vorig jaar een keer bij de groothandel gekocht en stond nog mooi op de plank. Nu krijgt hij een mooie bestemming.

2024 wordt een leuk en creatief jaar!!

Geen categorie

Feestdagen met de handwerkpiet en de breielf 😉

Nu de kerstboom en mijn kerstdorp weer opgeruimd zijn, kan ik rustig terugblikken op de laatste maanden van 2023.

Ik heb het niet alleen druk gehad met klanten voor de longarm, met mijn onderwijsbaan, maar ook met het maken van decembercadeau’s. In mijn familie vieren we namelijk én Sinterklaas én kerst. In oktober had ik het idee om voor mijn 4 neefjes een zelfgemaakt cadeau voor december te maken, dus ben ik gelijk begonnen.

Mijn neefje (4 jaar) is helemaal fan van dinosauriërs en had aan Sinterklaas verteld dat hij graag kussens wilde hebben voor in bed. Deze handwerkpiet speurde snel het internet af naar het patroon van Elizabeth Hartman en begon met het patchen van de dinosauriërs onder het toeziend oog van mijn nieuwe werknemer…

Natuurlijk was het ook de bedoeling dat de favoriete dinosauriërs werden gemaakt, dus daarom de Triceratops en de Stegosaurus in zijn lievelingskleur…

De lievelingskleur van mijn andere neefje (7 jaar) is groen en daarom heb ik voor hem een mooie sjaal gemaakt met zijn initiaal erin gebreid. Dit was voor mij voor het eerst. Ik had nog nooit dubbelgebreid, dus na een uitlegvideo op internet gevonden te hebben en een mooi kruissteekpatroon voor de letter, kon het breien beginnen. Ik moet zeggen…. deze sjaal is lekker warm!

De eerste cadeau’s waren door de handwerkpiet gemaakt en waren goed gelukt. Nu was het tijd voor de breielf voor de kerstcadeau’s en helaas zijn deze iets minder goed gelukt….

Mijn andere twee neefjes (2 en 4 jaar) hadden aan de kerstman geen specifieke cadeau’s gevraagd en dus kreeg deze breielf het idee om voor de wintersport een muts te breien, lekker warm en dubbelgebreid.

Het breien ging goed en de mutsen waren klaar, maar moesten alleen nog even geblokt worden, zodat alle steken netjes naast elkaar komen te liggen en toen….. ging het fout.

muts voor neefje (4 jaar)

De muts voor mijn jongste neefje kromp en de muts voor mijn neefje van 4 jaar werd alleen maar groter 😱

muts voor neefje (2 jaar)

Nou ja, in ieder geval kan de muts nu om de helm 🤦🏼‍♀️

En daarmee waren de cadeau’s nog niet klaar. Ook voor de bee moest ik nog cadeau’s maken. Voor mijn moeder had ik snel een idee… een hoes voor haar e-reader. Ik kwam op internet het patroon van de Hemingway-pouch tegen en deze vond ik heel leuk, dus ik ging weer van start…

Een etuitje kunnen we als quilters en handwerksters nooit voldoende hebben, dus werd er ook nog een ‘Split pouch’ of drie gemaakt voor de bee. Het leuke aan deze etui is, is dat je hem kan vastzetten met een drukknoop, zodat hij open blijft staan.

Gelukkig heb ik alle deadlines voor het einde van 2023 gehaald. Kon ik toch nog een beetje uitrusten in de vakantie…

Mysterie project, Project

Mysterie

Mijn moeder houdt veel van mysterie-quilts. De laatste paar jaren heeft ze actief meegedaan aan de quilts van Edyta Sitar van Laundry Basket quilts en de resultaten daarvan zijn super leuk geworden. Ik daarentegen houd minder van een mysterie-quilt. Ik wil graag van tevoren weten wat het eindresultaat wordt. Dit doe ik als ik achter de longarm zit en ook met patchwork. Improvquilten is voor mij een uitdaging ;p

Met de kerstvakantie voor de deur heb ik mijn moeder overgehaald om een nieuw project te starten. Ik weet het patroon en het eindresultaat, maar mijn moeder krijgt elke keer een extra stukje te weten. Ik liet mijn moeder 12 stoffen uitzoeken + een achtergrond stof en gaf een stofsleutel met een set mallen.

En toen begon de pret……

Alle onderdelen moeten getekend worden en dat is me een klusje..

Na 3 dagen tekenen en knippen kunnen we nu los met het in elkaar zetten.

Wordt vervolgd…..

PS. Wanneer je het patroon herkent…. houdt het dan voor mijn moeder nog een verrassing 🙂 Zij leest mijn blog ook.

Cursus

Randjes, randjes, randjes

Na een maand keihard oefenen kwamen de dames van de freemotion cursus vandaag weer bijeen voor de tweede les. Het programma van vandaag stond volledig in het teken van patronen voor randjes en/of sashings.

We begonnen met een korte terugblik op les 1. Het huiswerk werd getoond en er waren nog een paar vragen: “Hoe hecht je ook alweer aan en af?” en “hoe werk je de draden weg?”. Dus nog een korte uitleg voordat we verdergaan met de les.

Voor patronen in randjes kun je veel verschillende ontwerpen gebruiken. Wij kiezen er vandaag voor om te beginnen met de e’tjes en de l’en. Na het voorbeeld op het bord is het tijd om zelf te oefenen.

Eerst oefenen met de pen….

…of toch gelijk op de stof?

Na een tijdje oefenen zitten ook de laatste dames te oefenen op de stof en dan blijkt, dat het toch nog niet zo makkelijk is….

Er wordt hard gewerkt en dan is het alweer tijd voor het volgende patroontje…. en een volgend patroontje…. en nog een patroontje…

Er wordt zo hard gewerkt aan de tafel dat er ineens een spoeltje leeg is…. dus maar weer een nieuw spoeltje spoelen…

Aan de andere kant van het leslokaal wordt er niet zo hard gewerkt…. daar ligt mijn nieuwe werknemer en assistent weer een dutje te doen.

En dan is het na zo hard werken ook alweer tijd om in te pakken en het huiswerk voor de volgende les te bespreken.

Met pen en papier bij de naaimachine wordt alles opgeschreven…

Veel succes met het oefenen van de randpatronen! Ik ben heel benieuwd welke combinaties jullie maken en naar jullie eerste ideeën voor jullie eindwerkstuk! Tot in het nieuwe jaar!

Wilt u ook leren om te quilten met de naaimachine? Dat kan! Er start een nieuwe groep in januari 2024. Op dit moment heb ik nog 2 plaatsen beschikbaar voor de volgende groep, dus wacht niet te lang met nadenken. Aanmelden voor deze groep is mogelijk op de mijn website bij workshops en cursussen.

Cursus

Freemotion quilten

Na veel voorbereiding (van mijn kant) was het vandaag tijd voor de eerste les van de cursus ‘ freemotion quilten op de naaimachine’. Vijf dames gingen de uitdaging aan. Met het programma op het bord geschreven voor de hele cursus en voor de les van vandaag en de materialen klaargelegd, konden we beginnen.

Eerst heel veel belangrijke informatie over het quilten op de naaimachine en materialen voor het quilten om vervolgens aan de slag te gaan met het eerste ontwerp van de cursus: de meander.

Om het gevoel van de beweging te krijgen van de meander, gaan de dames eerst droog oefenen met het werkblad. Het werkblad onder plasticfolie onder de naaimachine overtrekken met een pen. Dit levert een leuke compilatie op met de tapecreaties op de naaimachine…

Met de pen stevig bevestigd, kunnen ze beginnen met het overtrekken. Dit is nog niet zo makkelijk, hè dames?

En dan…. is het tijd om te gaan oefenen op de stof. Er is goed droog geoefend.

De proeflappen worden gepakt, de naaimachine ingesteld en de eerste steken worden gezet….

Dat gaat al heel goed allemaal…. Zullen we het nog wat moeilijker maken?

Een meander hoeft niet alleen maar rond te zijn, hij kan ook vierkant zijn.

Al met al zijn de 3 lesuren omgevlogen! De komende maand is het veel oefenen en bekend worden met de naaimachine en misschien zelfs wel al wat quilten op de mooie quiltpanelen…

Wilt u ook leren om te quilten met de naaimachine? Dat kan! Er start een nieuwe groep in januari 2024. De plaatsen zijn maar beperkt, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt, dus wacht niet te lang met nadenken. Aanmelden voor deze groep is al mogelijk op de mijn website.